Spektrometre Uygun Çalışma Koşulları
Sağlıklı ve uzun ömürlü spektrometre kullanımı için aşağıdaki şartların yerine getirmenizi tavsiye ederiz. Tüm spektrometrelerin çalışma mantığı ve sistemi aynıdır. Fakat satış politikası için bu bilgilerin hep aksini söylerler. Fakat doğru şartlar ile doğru analiz almak ve cihazın ömrünü uzatmak aşağıdaki şartlarla gerçekleşir. Bunları sağladığınızda uzun yıllar spektrometre cihazınızın verimliliği ve ömrü pozitif olacaktır. Deneylab Analiz Sistemleri Müm.Tic.Ltd Şti ailesi olarak sizlere kaliteli hizmet ve doğru bilgileri paylaşmakla sorumluyuz.
- Optik emisyon spektrometresi laboratuvar odası için çevresel gereklilikler : Odanın büyüklüğü orta olmalı ve alan 16 metrekareden büyük olmalıdır. Çok küçük, olduğunda laboratuvar izlenimi sağlamıyor, çok büyük olduğunda oda sıcaklığını kontrol etmek kolay olmuyor. Tozlanmayı önlemek için laboratuvarda çift kapı ve pencere kullanılması daha iyi bir seçenek olacaktır. Laboratuvar, cihazın sorunsuz bir şekilde girip çıkabilmesi için gerekli genişliğe sahip olmalıdır. Ayrıca hareket için yeterli alana ve kazaları önlemek için güvenli bir geçişe sahip olmalıdır.
- Nem ve sıcaklık gereksinimleri: Laboratuvar, herhangi bir zamanda laboratuvarın sıcaklığını ve nemini okumak ve izlemek için ilgili bir nem algılama cihazı ile donatılmalıdır. Laboratuvarda sıcaklık ve nemin stabilitesinin sağlanabilmesi için mutlaka iklimlendirme sağlanmalıdır. Laboratuvarda ortam sıcaklığı genellikle 15 ~ 25 °C olup, nem %45 – %75 arasında kontrol edilmektedir. Cihaz normal şekilde çalışmaya devam ediyorsa, laboratuvarın sıcaklığı çok fazla değişmemelidir. Genellikle saatlik değişim 2°C’yi geçmez, günlük sıcaklık 10°C’yi geçmez ve optimum nem %70’dir. Bu sıcaklık ve nem aralığında, cihazın kararlılığı ve veri kalitesi sağlanabilir.
- Sarsıntıya karşı dayanıklı gereksinimler: İyi bir şok direnci elde etmek için, laboratuvar zemininin zemin yüzeyinden 50㎝’den fazla olması ve bariz bir titreşim olmadan mümkün olduğunca kısa zeminde (1-3 kat) seçilmesi gerekir. darbe direnci 10 yerçekimi ivmesidir.
- Parazit önleme gereksinimleri: Laboratuvar, büyük ekipmanlardan (orta frekanslı fırınlar, transformatörler ve diğer yüksek frekans üreten cihazlar gibi) ve güç şebekesinde dengesiz elektromanyetik parazit bulunan yerlerden uzakta olmalıdır. Ev anti-elektromanyetik girişim gerektirir ve RF sinyal zayıflaması 103dB’den fazladır.
- Toz gereksinimleri: İç mekan toz gereksinimi, kilolitre başına 500 partikülden azdır. Kimyasal olarak aşındırıcı gazlardan uzak tutun. Cihaz doğrudan güneş ışığından ve havalandırma deliğinden (soğuk hava deliği veya sıcak hava deliği) uzak tutulmalıdır.
- Alet tablosunun konfigürasyon gereksinimleri: Enstrümanın çalışmasını kolaylaştırmak için, kullanıcının bir bilgisayar tezgahı (bir bilgisayar ve yazıcı koyabilen) ve 1-2 mobil koltuk ile donatılması gerekir. Bilgisayar tezgahı, topraklama kablosu jakına sahip bir elektrik prizi kartıyla donatılmalıdır.
- Güç gereksinimleri: Toplam güç gereksinimleri: tek fazlı voltaj 220VAC ± %10, 20A’dan büyük akım, 50Hz ± %0,5, spektrometreyi uzun süreli kullanım için güvenli hale getirmek için, tek fazlı 220VAC güç 1-3KW manyetik olarak doymuş stabilize güç kaynağı gerekli Kararlı kalite ve 10 ms’den az yanıt süresi gerektirir.
- Argon gereksinimleri: Argon gazı kaynağının saflığı %99,999’un üzerinde olmalıdır. Gazın saflığı, numunenin analiz kalitesini doğrudan etkileyecektir. Gaz daha fazla yabancı madde içeriyorsa, uyarımın kararlılığı büyük ölçüde azalacaktır ve ölçümün paralelliği ve tekrarlanabilirliği zayıf olacaktır. Bu nedenle, kullanıcıların yüksek saflıkta argon kullanmaları şiddetle tavsiye edilir, aksi takdirde analiz için gereksiz sorunlara neden olur. Kullanıcıların yüksek saflıkta argon satın alması zorsa, bir argon arıtıcı ile donatılmalıdır.
- Elektrik kesintisi koruma gereksinimleri: Elektrik şebekesinde ani bir elektrik kesintisini önlemek için, cihaza etki edecek bir gelen arama anında gerçekleşir. Bu nedenle, ani elektrik kesintisinden enstrümanın zarar görmesini önlemek için ana güç kaynağı ile regüle edilmiş güç kaynağı arasına akımı 20A’den az olmayan bir manyetik yolvericinin takılması gerekir. (Ayrıca, bir AC kontaktörü artı bir çift düğmeli anahtar devresi kullanarak bir kapatma koruyucusu eklemek de mümkündür, nominal akım 20A’dan fazladır, çevrimiçi bir UPS varsa, donatılmamış olabilir).